söndag 9 september 2012

Om näbbdjur

Det är något konstigt med näbbdjur.

Först får en veta att de ser ut som en korsning av bäver och anka, det är underligt men låt gå för att djur kan se underliga ut. Finns det bältor och fiskar med tre ögon så finns det nog vad som helst.

Sedan dyker det upp att de är däggdjur som lägger ägg. Är inte det tvärtemot vad däggdjur är? Nähä det betyder att de diar sina ungar. Så har en lärt sig något nytt. Det är ett av endast två äggläggande däggdjur i världen? Mycket konstifikt.

Och en tid efter det påstås det att näbbdjuret har ett sinnesorgan som uppfattar elektriska fält. Nu hittar de väl ändå på? Låt gå för att det finns djur med bikamerala luktsinnen och så känsliga sinnen för värme att de kan känna hettan av levande varelser på flera kilometers håll (ormar i bägge fallen), men varför har ett och samma djur så många osannolika och knappast meningsfulla sällsamheter för sig? Okej, piggsvinet har också det sinnet så det kanske hänger ihop med äggläggande däggdjur i allmänhet.

Och sedan får en läsa att näbbdjur som det enda däggdjuret i historien har en giftig gadd. Du kanske inte ens visste det, kära läsare. De har en sporre på vardera bakben, som kanske skulle passa på en tupp förutom att den innehåller ett nervgift som kan orsaka paralyserande smärta i flera månader om du blir stucken. En fantasyförfattare som kokade ihop en så osannolik best skulle förmodligen bli utskrattad eller heta Douglas Adams.

Och ovanpå allt annat visar det sig, bara häromdagen, att näbbdjuret har TIO könskromosomer. Såvitt jag kan utröna har alla levande väsen mellan noll och fyra av dessa, utom näbbjuret. (Och det är nästan bara växter som har så många som fyra.) Ingen vet vad de är till för. Ingen förstår ens hur de blir till hanar eller honor, fast vad jag kan tänka mig borde de kunna ha minst elva olika kön.

Det konstiga är att dessa enastående förmågor visar sig en i taget, med långa mellanrum. Djuret verkar som en bottenlös källa av underligheter som bara går djupare och djupare. Jag förutspår att inom tio år kommer vi att hitta antingen spår av näbbdjur på Mars eller näbbdjurslika varelser som lever i Jordens glödheta inre. Inom hundra år kommer det att visa sig att näddbjuren skapat människan.

Mitt namn är Emil Wikström, och jag lär mig någonting nytt varje dag. (Oftast om näbbdjur.)

1 kommentar: