måndag 20 maj 2013

Två: Jag gjorde research för det här avsnittet, faktiskt


Nästa dag kommer journalisterna. Eller en journalist, från den stora tidningen, som ringer på dörren medan vi tuggar våra frukostmackor med bitter beslutsamhet och erbjuder en sjusiffrig summa för en exklusiv intervju. Han lyckas låta någorlunda medkänslig, och vi tror att det inte vore helt outhärdligt att vara i nyheterna, och tänker på att låta alla veta att vår far är en hjälte, och vi kommer överens med nyhetsmannen. Överenskommelsen går ut på att han kör oss till polisstationen där vi kan leverera några bekvämlighetsartiklar åt far samt fråga honom att skriva på ett kontrakt för oss.

Och det gör han, till sist, efter några förhandlingar. Vi finner det oväntat avslappnande att blotta våra hjärtan för en bandspelare, och slantarna blir mer av en eftertanke.

Så blir också lagens hederliga och jämlika tillämpande, när far får sitta av sex år för att han vägrar ljuga. Han kunde säga att han bara ville skuydda sin familj, säger han i ett passionerat tal, och att han var förvirrad och sårad, men det vore att förtiga.

'Jag sköt de männen därför att jag ville se dem dö', säger far, med raka axlar. 'Fast jag ska ta mitt straff därför att den handlingen också hjälpte att skydda mina flickor. Det priset betalar jag gärna som far.'

De släpper ut honom till begravningen, förstås. Han och hans vakter och vi och mor är de enda människorna där, och vi vet inte riktigt vad vi ska göra, och det är en dyster vinterdag med grå obrydd himmel som verkar vilja att alla ska skynda sig och lämna den ifred, och vi gör så.

Avskilt säger far till oss att han är äcklad av sin kapacitet för våld, och avskyr att han visat sig vara en sämre pacifist än han skulle vilja vara, och förstår om vi inte älskar honom. Vi försäkrar att det gör vi visst, kanske mer än förr, och alla skulle skatta sig lyckliga om de kunde göra lika bra i hans ställe, och vi är säkra på att vi alla skulle ha dött om han inte gjort precis vad han gjorde.

Den sista delen har inte kommit för honom, och så sitter vi tillsammans bedövade av ömsesidig uppskattning tills far måste gå till fängelse.

Livet fortsätter, som det heter, och inget förblir detsamma, och tillbaka i skolan finner vi oss mer isolerade än förut, som vi skulle ha sagt var omöjligt, och oförmögna att koncentrera oss på lektionerna, och vi går hem till vårt stora tomma hus och äter hämtmat och blir kanske litet tokiga.

Anna Regn flyger inte längre, och Leonidas hugger inte sten. I stället böjer hon den för hand, till abstrakta former som ingen stenhuggare skulle tro kunde finnas och upplöser dem en efter en när hon inser att hon inte kan låta någon se dem.

En mörk och molnig dag då skolan har stängt och vi har tagit alla bad vi rimligtvis kan ta och tiden tycks smälta ihop till ett oförgängligt, oöverstigligt berg sjunker vi ihop tillsammans i soffan i tyst förtvivlan. Detta är vårt lägsta ögonblick, detta är Helvetets botten, och om vi vore hjältar i någon film, vet vi, skulle det vara nu vi finner någon plötslig, oväntat och fullständigt oförtjänt inspiration som vände på allting och gav oss frid och mening och lät oss komma över mors död.

Men i stället sätter vi på teven.


>Innehåll< | Fortsättning>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar