tisdag 21 maj 2013

Två: Ingen sorg är den andra lik


'Tre ögon kan se lika bra som fyra', säger Anna Regn, på sjukhuset, efter operation.

'Du var ändå alltid den snygga av oss', säger Leonidas. Vi resonerar, och kramas, och känner: Uttömd lycka. Stum, slö sorg. Kärlek och död.

Det värsta, observerar vi på begravningen, är att det blir lättare att förlora våra föräldrar.

Övernattning på Osynliga Universitetet, Abagails band, sjunger oss en klagolåt som tycks säga mer än Abagail själv kan klä i ord.

Det tycks vara många saker som vi har svårt att säga med ord.

Vi lägger ned far i skuggan av en lönn som råkar växa på en liten brant på vår stora gräsmatta. Litet regn faller, men inte nog för att få oss att tro att himlen gråter, som den borde.

Och så tar vi två taxibilar in till stan och äter billig grillad kyckling och Leonidas visar allas ina ärr och det kommer för oss att våra berömda skådespelardagar är över och vi finner detta en bekväm tanke.

'Allt vi har kvar är varandra', säger Leonidas ut i luften, och låter sina händer falla till bordet. Anna regn, vid hennes sida, tar den ena medan Ida, mittemot, tar den andra, överraskande.

'Vi kan vara fler än du tror', säger Ida, med sina stora bleka ögon låsta vid Leonidas'. Fyra händer till bildar en hög av sympati ovanpå deras, och Leonidas ler genom tårarna.

'Jag tror vi ska vara nog', säger Anna Regn.

Och vi rullar hem i en stor taxi fulla av kyckling, flott och kärlek, tillsammans med våra ännu nya vänner. Abagail tar sin gitarr och säger att hon vill göra allt hon kan för oss. Vi säger till henne hur underbar hon är, och så går vi till sängs, utan att ens låtsas att någon av oss vill sova ensam.

'Farsan är död för alltid', säger Leonidas, mumlande i Anna regns hår, med salta tårar stickande i hennes ännu råa ögonhåla. 'Vi har all den här visheten och vänskapen och magin och pengarna och antagligen allt vi behöver för att hantera det perfekt och allting, men det är det enda jag kan tänka på. Jag saknar honom så mycket redan.'

'Jag vet', säger Anna regn. Leonidas' starka händer griper on hennes sidor och hon får en känsla av att bli klämd som en stressboll och det hindrar henne från att flyga ut genom fönstret och aldrig stanna. 'Det suger, så är det bara.'

'Livet suger och sen dör man.'

'Nä, vi kommer aldrig att dö. Och det bästa av honom, det bästa av dem bägge, lever kvar hos oss, visst? Det var han som sa det, inte jag.' Och vi håller fast, och musiken dundrar genom våra kroppar från rummet intill, och våra tårar tar slut, och i framtiden, där vi inte kan se det, väntar fallet, och det hemska, och de brustna hjärtan.

Dagarna eller veckorna vi hade tänkt spendera till sängs verkar löjliga när vi ännu efter två timmar inte kan somna. Så vi hoppar ut genom fönstret, trots allt, och springer nakna ned till havet, svart i den molniga natten. Till och med över vågornas ljud och avståndet kan vi höra musiken innifrån huset, eller kanske det drönande rytmiska bruset blandas med sången och vi kan inte höra skillnaden.

Det spretiga nätet av stygn på Leonidas vänsterarm svider i saltvattnet och hon håller sig från djupet, och ser bara på när Anna Regns vaga speknad far vitt och brett och sveper på ytan eller ibland ovanför den och dyker med en luftficka vikt omkring sig som låter henne trycka isär vattnet framför henne litet och skjuta genom det som en pistolkula. Hon vinkar åt Leonidas hundra meter bort eller mer, dyker ned och ploppar upp framför henne fem sekunder senare, och kramas, och drar för att försöka få henne upp i luften. Men Leonidas, som aldrig ska flyga igen, rör sig inte. Med ens känner vi oss inte längre unga, inte längre i form att utföra mirakel.

Och Leonidas ligger ned på klippan i land och sträcker ryuggen för att få stenen till en mer bekväm form, och efter en stund lägger hennes syster sig med huvudet på hennes mage, och vi ser tillsammans på de formlösa molnen, medan de sköljer oss med varmt, varmt regn, och vi väntar på att våra sår ska läka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar